سازمان جهاني كار مجموعه ارزشمنداز مباحث ايمني را درقالب دايرة المعارف تهيه كرده است. فايل اين مجموعه رامي توانيد از اينجا دريافت نماييد.
هر کدام از رنگ ها بر اساس ویژگی های خود، دارای کاربرد و مفاهیم تعریف شده ای در ایمنی هستند. مطالعه بر روی رنگ ها و تاثیر ذهنی آنها بر بیننده سابقه ای طولانی دارد. یافته های پژوهشگران حاکی از تفاوت های اساسی ادراکی در معانی رنگ ها در بین اقوام شرقی و غربی است. برای نمونه در حالی که رنگ سیاه برای اغلب چینیان به مفهوم خاموش بودن است، برای اغلب آمریکائیان این مفهوم با رنگ آبی تداعی می شود. با این حال استفاده از رنگ ها و مفاهیم تداعی شده توسط آنها، یک اصل پذیرفته شده در ایمنی میباشد. کاربرد رنگ ها و علائم ایمنی نمی تواند به خودی خود باعث حذف یا محدود شدن خطرات گردد. با این حال می توانند افراد را از وجود خطرات، ضرورت دوری از آن و نحوه ی دوری از خطرات آگاه سازند.
کلیات مقررات رنگ در ایمنی
|
کمیسیون بین المللی روشنایی (CIE lnternational Commission on Illumination) سه رنگ ایمنی اصلی و یک رنگ فرعی یا کمکی را به همراه مفاهیم و کاربرد های آن معرفی کرده است. بر اساس استاندارد این کمیسیون رنگ های قرمز، زرد و سبز به عنوان رنگ های اصلی و رنگ آبی به عنوان رنگ فرعی برای کاربرد های ایمنی معرفی شده اند.هر کدام از رنگ های زیر بر اساس ویژگی های خود، دارای کاربرد و مفاهیم تعریف شده ای در استاندارد (American National Standards Institute (ANSI هستند.
رنگ قرمز: در ظروف مایعات قابل اشتعال، ترمزهای اضطراری، نرده های حفاظتی و وسایل اطفاء حریق بکار می رود. همچنین نور قرمز در مسدود کردن مسیر و آژیرها نیز استفاده می شود.
|
رنگ نارنجی: نشان دهنده انرژی است و برای هوشیار کردن در برابر قطعات خطرناک ماشین آلات که ممکن است قطع کننده، له کننده، شوک دهنده و ... باشند استفاده می شود.
|
رنگ زرد: برای جلب توجه افراد به خطر و آگاه کردن آنها از خطر استفاده می شود (احتیاط). رنگ زرد در علائم هشدار دهنده، مناطق خطر و مخاطرات فیزیکی نظیر سرخوردن، افتادن و ماندن بین چیزی به کار می رود. همچنین در خط کشی های مختلف نیز بکار برده می شود.
|
رنگ سبز: برای ایمنی و وسایل کمک اولیه، وسایل اتاق عمل، نشان دادن راه های خروج اضطراری، پناهگاه و مسیر حرکت، تابلوهای ایمنی، ظروفی که حاوی موادی هستند که PH آنها بالاتر یا پایین تر از پوست است و موجب سوزش پوست می شوند، ماسک های گازهای آلاینده و نشان دادن لوله ها استفاده می شود.
|
رنگ آبی: جنبه ی اطلاع رسانی و آگاهی دارد و لزوم اقدام به یک عمل ویژه را نشان می دهد. رنگ آبی در اعلام حرکت های محدود کننده، کنترل های الکتریکی در بالابرها، خشک کننده ها و ... بکار می رود. همچنین رنگ آبی بیانگر ایمن بودن مواد است
|
رنگ بنفش (ارغوانی): برای مشخص کردن خطر تابش اشعه هایی نظیر ایکس، آلفا، بتا، گاما، پروتون و ... به کار می رود. این رنگ به همراه پره های شکسته شده در یک زمینه زرد برای نشان دادن اتاقها و محل هایی است که در آنجا مواد رادیواکتیو ذخیره یا جا به جا می شود.
|
رنگ سیاه و سفید: برای خطوط ترافیک و نشانه گذاری در ضبط و ربط استفاده می شوند. مانند: تعیین عرض گذر گاهها و راه پله ها و نشان دادن سطل های زباله
|
رنگ سیاه و زرد: برای نشان دادن مسیر حرکت وسایل نقلیه مثل لیفتراک بکار برده می شود. نکته: مهمترین کاربرد رنگ در صنعت نشان دادن هویت لوله ها است.
|
دریافت فایل پاورپوینت(ppsx)
برق گرفتگي يكي از حوادث شايع در جامعه است كه معمولا در اثر بي احتياطي هنگام كاربرد وسايل الكتريكي و يا حوادث محيطي اتفاق ميافتد. هر ساله افراد زيادي در مراكز صنعتي بر اثر حوادث الكتريكي ، به ويژه جريان برق فشار قوي ، مجروح و يا كشته ميشوند . هرگاه جريان برق با شدت كافي با بدن انسان (به عنوان رسانا ) تماس برقرار نمايد يا از بدن او عبور كند و موجب بروز آسيبهاي خطرناك و حتي كشنده شود ، برق گرفتگي رخ داده است . برق گرفتگي در صنعت بيشتر در نتيجه تماس بدن انسان با قسمتهاي تحت ولتاژ تاسيسات الكتريكي اتفاق ميافتد . با پيشرفت صنايع ، موارد استفاده از برق نيز افزايش يافته است ، به طوريكه طبق آمارهاي موجود تعداد پيشامدهاي ناشي از جريان برق به موازات افزايش كاربرد آن ، بالا رفته است . حوادث ناشي از جريان برق تقريبا 4 درصد پيشامدهاي منجر به فوت در صنايع را تشكيل مي دهد . حوادث برقي معمولا ناشي از استفاده از ابزارهاي برقي با عايق داخلي ناقص ، سيم خراب ، يا حتي بيشتر اوقات به علت افزايش طول سيم و (ارتباط بدون عايق مناسب) ، به كارگيري دوشاخه هاي خراب يا اتصال دو شاخه به هر دو اتنها ميباشد.
در صنعت برق اگر ايمني رعايت نشود ، خطر برق گرفتگي حتمي است. بنابراين قبل از دست زدن به سيم يا ادوات برقي جهت تعمير و يا هر گونه بازرسي بايستي حتماً جريان برق در مدار قطع بوده و مطمئن باشيد كه جريان برق وجود ندارد و آزمايش وجود يا عدم وجود جريان برق توسط فازمتر صورت ميگيرد. جريان برق: جريان برق را با واحد امپر نشان ميدهند كه بر دو نوع ميباشد: 1. جريان مستقيم(DC) : جريان برق حاصل از ژنراتورها و باطري ها از اين نوع ميباشد. 2. جريان متناوب (AC):جريان برق شبكه شهري از اين نوع ميباشد. ولتاژ برق: اندازه گيري فشار الكتريكي رابا ولت نشان ميدهند كه در صنعت به سه دسته زير تقسيم مي شود: 1. ولتاژ بالا كه از 650 ولت به بالا ميباشد. 2. ولتاژ متوسط كه بين 250 تا 650 ولت ميباشد. 3. ولتاژ پائين كه از 250 ولت كمتر است. توضيح : ولتاژ پائين از نظر ايمني ولتاژ زير 25 ولت ميباشد.
ELECTRICAL SAFETY HANDBOOK
Electrical Safety Handbook presents the Department of Energy (DOE) safety standards for DOE field offices or facilities involved in the use of electrical energy. It has been prepared to provide a uniform set of electrical safety guidance and information for DOE installations to effect a reduction or elimination of risks associated with the use of electrical energy. The objectives of this handbook are to enhance electrical safety awareness and mitigate electrical hazards to employees, the public, This handbook provides general information to enhance understanding of DOE Orders, national codes, national standards, local, state, and federal regulations. This handbook shall not supersede more stringent requirements in those applicable codes, standards, and regulations.
اثرات فيزيولوژيكي برق گرفتگي
|
ELECTRICITY-PHYSIOLOGICAL EFFECTS
The study of the hazards, electrophysiology and prevention of electrical accidents requires an understanding of several technical and medical concepts. The following definitions of electrobiological terms are taken from chapter 891 of the International Electrotechnical Vocabulary (Electrobiology) (International Electrotechnical Commission) (IEC) (1979). An electrical shock is the physiopathological effect resulting from the direct or indirect passage of an external electrical current through the body. It includes direct and indirect contacts and both unipolar and bipolar currents
راهکارهاي ارتقاء فرهنگ ايمني در سازمان
|
در سالهاي اخير توجه به اهميت جنبههاي رفتاري و فرهنگي مديريت ايمني در سازمانها بطور گستردهاي افزايش يافته است چرا كه تحقيقات و بررسي هاي انجام شده بر حوادث بزرگي مانند پايپر آلفا و چرنوبيل، نشان داد عليرغم بكارگيري كليه فاكتورهاي مهندسي و حفاظتهاي شديد پتانسيل بروز حوادث بزرگ در صنايع با ريسك بالا همچنان وجود دارد. نكته قابل توجه اين است كه اين اشتباهات صرفاً بصورت خطاي يك فرد رخ نمي دهد بلكه اغلب در قالب يك فرهنگ رفتاري ناقص شكل ميگيرد. لذا بايستي در صدد تقويت و افزايش سطح فرهنگ ايمني كه همانا نظام باورها و ارزشهاي مشترك يك سازمان، نسبت به ايمني كار است باشيم تا رفتارها ايمنتر گردد .در اين پژوهش پس از تبيين ساختار و جايگاه فرهنگ ايمني در سازمان، راهکارهاي ارتقاء فرهنگ ايمني در سازمان و چگونگي استقرار آن در شرکت مورد مطالعه که از صنايع ريخته گري ميباشد بيان گرديده است.
ایمنی صنعتی رشتهای است كه به مجموعه تدابیر، اصول و مقرراتی گفته میشود كه با به كار گرفتن آنها میتوان نیروی انسانی و سرمایه را در برابر خطرات گوناگون در محیطهای صنعتی به گونهای مؤثر و كارا نگهداری كرد و به این وسیله یك محیطكار بیخطر و سالم برای افزایش كارایی كاركنان به وجود آورد. در محیطهای صنعتی با وجود ماشین آلات و ابزار فراوان، غالبا كارگران در معرض خطرات گوناگون قرار دارند، با پیشرفت فنآوری و افزایش كاربرد ماشین آلات در تولید نیز مخاطرات و احتمال بروز حوادث در اینگونه محیطها فزونی میگیرد. مزایای رعایت اصول ایمنی و بهداشت حرفهای به شرح زیر است: ▪ برای كارگر: 1- افزایش روحیه ۲- كاهش فشار كار ۳- كاهش جراحات و صدمات 4- كاهش حوادث ۵- افزایش راحتی ۶- افزایش حفظ رفاه و سلامتی 7- افزایش سطح بهداشت كار ▪ برای كارفرما: 1- كاهش حوادث ۲- افزایش كیفیت محصول ۳- افزایش كارایی كاركنان 4- كاهش خطاها ۵- كاهش مخارج درمانی كارگران ۶- استفاده بهتر از نیروی انسانی ۷- كاهش مخارج تولید.
|